Skip to main content

Solenergi er en fantastisk ressource, der giver dig mulighed for at producere din egen grønne strøm. Men når solen ikke skinner, hvordan kan du så stadig få glæde af gratis strøm fra dine solceller? Her kommer batterilagring ind i billedet.

Overvejer du at investere i solceller? Så står du sandsynligvis over for en vigtig beslutning: Skal du vælge solceller med eller uden batterilagring? Dette spørgsmål er centralt for mange, da svaret ikke kun påvirker den umiddelbare økonomi, men også den langsigtede effektivitet af dit solenergisystem. Med et batteri lagrer du overskydende energi, som kan anvendes, når solcelleanlægget ikke producerer strøm. Men batterilagring er en ekstra investering, og det er vigtigt at veje fordele op mod omkostninger for at træffe en klog beslutning.

Kort om solceller og batterilagring

Solceller har gennem de sidste årtier markeret sig som et centralt element i overgangen til vedvarende energi. Teknologien har udviklet sig hastigt, og mange danske hjem og virksomheder har allerede taget skridtet og installeret solcelleanlæg. Når du installerer solceller, genererer du elektricitet, når solen skinner. Men hvad sker der med den overskydende energi, som du ikke bruger i løbet af dagen? Uden batterilagring sendes denne energi typisk tilbage til elnettet, ofte til en reduceret pris sammenlignet med, hvad du betaler for strøm. Med et batteri kan denne overflødige energi i stedet lagres og bruges senere, når solcellerne ikke producerer strøm – fx om natten eller på dage med lav solindstråling.

Et solcellebatteri repræsenterer en ekstra investering på mellem 20.000 og 30.000 kr. Det skal dog betragtes som en investering i øget energiautonomi – og ofte vil besparelserne betale sig på den lange bane, fordi du udnytter dit solcelleanlæg langt bedre. Og så kan det forbedre din boligs energimærke, hvilket gør din bolig endnu mere attraktiv, hvis du en dag ønsker at sælge den.

Fordele og ulemper ved batterilagring 

At tilføje batterilagring til dit solcellesystem giver en række fordele:

  • Ved at gemme overskydende energi kan du forsyne dit hjem med din egen strøm, selv når solcellerne ikke producerer. Det reducerer afhængigheden af det offentlige elnet og giver store økonomiske besparelser. Du er også mindre sårbar over for store udsving i elprisen. 
  • I tilfælde af strømafbrydelser kan et batterisystem sikre, at du fortsat har adgang til elektricitet. Det er især en fordel i områder med ustabil strømforsyning – eller for forbrugere, som ønsker at være rustet mod ydre påvirkninger, fx geopolitisk uro.
  • Batterilagring betyder, at du kan udnytte mere af den strøm, du har produceret – der sker altså en optimering af dit anlægs effektivitet. Med et batteri kan den energi, der ellers ville være gået tabt, nu blive brugt i perioder, hvor det er mest nødvendigt.

Men batterilagring er ikke uden ulemper. Det er klart, at den ekstra udgift kan være en barriere for nogle. Et andet aspekt er plads. Batterisystemer tager en del plads, hvilket kan være en udfordring i mindre boliger. Desuden kræver installationen af batterilagringssystemet ekspertise og anses ofte for at være mere kompleks end traditionelle solcellesystemer uden lagring. 

Sådan vælger du det rigtige system

At beslutte sig for, om man skal investere i et batterilagringssystem til ens solceller, kræver en dybdegående forståelse for ens personlige energibehov. Det første skridt er at kigge på dit daglige energiforbrug og undersøge, hvordan det matcher med den energiproduktion, som dine solceller kan tilbyde. Går du efter fuld selvforsyning? Ønsker du at reducere dit miljøaftryk så meget som muligt – eller er dit primære fokus økonomiske besparelser?

Efter at have identificeret dine mål er det vigtigt at konsultere med en ekspert. Du har brug for hjælp til at analysere dine nuværende energivaner og udvikle en plan, der viser, hvordan et solcelleanlæg og eventuelt et batteri kan optimere dit system. Det inkluderer en beregning af, hvor hurtigt en sådan investering kan betale sig selv hjem gennem besparelser på elregningen og en eventuel forøgelse af boligens værdi.

Det skal også nævnes, at solcelleteknologi er i konstant udvikling, og det samme gælder batterilagring. Det betyder, at levetiden for disse systemer konstant forbedres, ligesom vedligeholdelsesudgifterne konstant reduceres. Nutidens løsninger er desuden langt mere effektive end de første versioner, og den udvikling vil kun fortsætte. Men som det gælder for al teknologi kommer man aldrig nogen steder, hvis ikke man bliver ved med at afvente bedre og mere effektive løsninger. En investering i solceller og et solcellebatteri er allerede i dag en særdeles god investering. 


Klar til at investere i en lysende fremtid?

Installation af solceller er sund fornuft for dig, der gerne vil spare stort på din elregning og samtidig give en tiltrængt håndsrækning til miljøet. Med den rette vejledning og support fra vores eksperter er overgangen til solenergi både enkel og ligetil. Så snart du har taget beslutningen, tager vi os praktisk talt af resten. 

FAQ

Hvad er fordelene ved at have batterilagring til solceller?

Batterilagring giver dig mulighed for at gemme overskydende energi, der produceres af solcellerne, til senere brug. Dette giver dig en større grad af uafhængighed fra det offentlige elnet og kan reducere din elregning yderligere. Det betyder også, at du kan bruge solenergi, selv når solen ikke skinner, hvilket resulterer i øget energieffektivitet og bæredygtig strømforsyning.

Hvad er ulemperne ved at have batterilagring til solceller?

En af de største ulemper ved at have batterilagring er den ekstra omkostning. Solcellebatterier kan være dyre og øge den samlede investering i et solenergisystem. Derudover kræver batterilagring også vedligeholdelse og udskiftning af batterier over tid. Det er derfor vigtigt at nøje overveje de økonomiske og praktiske aspekter, før man beslutter sig for at inkludere batterilagring i sit solcellesystem.

Hvordan vælger jeg det rigtige solcellesystem med eller uden batterilagring?

Valget mellem solceller med eller uden batterilagring afhænger af dine individuelle behov og præferencer. Overvej hvor meget energi du bruger, og om du ønsker at være mere uafhængig af det offentlige elnet. Søg rådgivning fra eksperter som Solée, der kan hjælpe med at vurdere dit energiforbrug og anbefale det bedste system til dig. Husk også at tage højde for budget og langsigtede økonomiske fordele ved investering i et solceller med batterilagring.
Close Menu

Krondalvej 9A
2610 Rødovre

Telefonisk åbningstider:
Mandag-fredag 9.00 – 16.00

+45 42 83 00 51
info@solee.dk

Ring 8-16