Når man producerer sin egen strøm, opstår der et væsentligt spørgsmål: Hvordan fungerer afregningen af den strøm, som solcellerne producerer? Vi giver dig svaret.
I denne artikel ser vi på, hvordan afregningen af solcellestrøm fungerer i Danmark. Vi gennemgår de grundlæggende afregningsprincipper, forklaret nettoafregningsordningen for private solcellejere og diskuterer betydningen af at balancere eget forbrug med salget af den overskydende strøm.
Sådan fungerer afregningen af solcellestrøm for private
Før du investerer i et solcelleanlæg, er det afgørende at forstå, hvordan afregningen af solcellestrøm fungerer. Reglerne for afregning af solcellestrøm for private blev revideret i 2022, hvilket resulterede i to forskellige afregningsmodeller: Timeafregning og øjebliksafregning.
- Ved timeafregning akkumuleres overskudsproduktionen af strøm i løbet af en time og sælges derefter til elnettet, hvis den ikke er blevet brugt. Prisen for strømmen varierer time for time afhængigt af den generelle markedspris, og du har mulighed for at vælge din egen produktionsleverandør til at sælge overskudsstrømmen.
- Ved øjebliksafregning skal du forbruge den producerede strøm, så snart den er tilgængelig. Hvis du ikke selv bruger strømmen, sælges den automatisk til elnettet. I denne model har du også frihed til at vælge din egen produktionsleverandør til at sælge overskudsstrømmen.
Uanset, hvilken model du vælger, skal du tilmelde dig en ordning for afregning af solcellestrøm og ansøge om godkendelse, inden du installerer et solcelleanlæg. Alt det kan din leverandør hjælpe dig med.
Hjælp til afregning af solcellestrøm
Det er vigtigt at sikre korrekt afregning af solcellestrøm og overholde lovgivningen. Når du investerer i et solcelleanlæg, bør du kontakte tre centrale parter, der kan hjælpe med afregningen – dit netselskab, dit elselskab og en produktionsleverandør. Disse parter vil sørge for, at du bliver tilmeldt og godkendt til afregning af solcellestrøm. Det anbefales også at kontakte din kommune for at sikre, at du overholder alle regler og bestemmelser.
Hvis du har brug for yderligere rådgivning eller hjælp til afregning af solcellestrøm, kan du også kontakte en energikonsulent, der er specialiseret i solenergi og afregning af solcellestrøm.
Hvordan fungerer afregningen i praksis?
Afregningen af solcellestrøm foregår automatisk og enkelt. Når din elmåler registrerer overskudsstrøm fra dine solceller, der ikke er blevet brugt, sælges den automatisk til elnettet. På samme måde køber du automatisk strøm fra elnettet, hvis dine solceller ikke dækker dit behov. Ved afregningen bruges spotprisen time for time til at fastsætte prisen for den solgte strøm. Prisen for den købte strøm afhænger af din aftale med dit elselskab. Generelt vil prisen for købt strøm være højere end salgsprisen.
Den endelige afregning fremgår af din elregning, hvor den samlede pris for salget af overskudsstrømmen trækkes fra prisen for købt strøm. Hvor meget kan man tjene på afregning af solcellestrøm er naturligvis individuelt. Prisen for solcellestrøm varierer, men generelt kan du forvente en gennemsnitlig pris på cirka 50 øre pr. kWh. Private solcelleejere sælger normalt mellem 15-50% af deres producerede strøm. Du kan tjene op til 7.000 kr. skattefrit om året ved at sælge solcellestrøm. Alt salg ud over dette beløb beskattes med 60%, og det vil automatisk blive opgivet i din årsopgørelse. Så selvom du kan tjene penge på at sælge solcellestrøm, skal du altså være opmærksom på de skattemæssige begrænsninger.
Klar til at investere i en lysende fremtid?
Installation af solceller er sund fornuft for dig, der gerne vil spare stort på din elregning og samtidig give en tiltrængt håndsrækning til miljøet. Med den rette vejledning og support fra vores eksperter er overgangen til solenergi både enkel og ligetil. Så snart du har taget beslutningen, tager vi os praktisk talt af resten.