Skip to main content

I takt med, at flere husstande søger mindre afhængighed af det offentlige elnet, vokser interessen for off grid-solcellesystemer. Denne artikel ser på de overvejelser, man skal gøre sig, når man planlægger af få et solcellesystem uden tilknytning til elnettet.

Et off grid-system er et selvstændigt energisystem, der opererer uden tilknytning til det centrale elnet og giver brugeren fuld uafhængighed fra traditionelle energikilder. Men hvad er fordelene og udfordringerne ved at gå off grid, og hvilke komponenter er nødvendige for at etablere et pålideligt system? Og hvad kræver det af vedligeholdelse og tilpasning i hverdagen? Vi dykker ned i det hele, så du kan afgøre, om et off grid-solcellesystem er det rette valg for dig. 

Kort om off grid-solceller

Forestil dig at være helt uafhængig af det offentlige elektricitetsnet. Med off grid-solceller er det ikke blot en tanke – det er en reel mulighed. Off grid-solceller er designet til at levere al den nødvendige elektricitet til en bolig eller en virksomhed uden at skulle tilslutte sig den traditionelle strømforsyning. Det er en realistisk løsning, der bliver mere og mere populær i Danmark, især i landdistrikterne – eller for de mange, der bare søger et mere bæredygtigt liv. Et typisk off grid-solcellesystem inkluderer solpaneler, en eller flere invertere, batterilagring og et management-system til energiovervågning. Omkostningerne varierer, men et robust system starter omkring 100.000 kr. Alt efter dit energiforbrug og systemets dimensioner kan prisen stige, og hvis du ønsker at inkludere et solcellebatteri, skal du regne med en ekstra udgift på ca. 20.000-30.000 kr.

Overvejelser for off grid-løsninger er ikke blot en økonomiske afvejning. Ved at gå off grid får du mulighed for at mindske dit klimaaftryk betydeligt. Desuden indgyder det en følelse af frihed og uafhængighed, som er særlig værdifuld i tider med geopolitisk uro, som vi desværre er vidne til i disse år. Og selvom det kan virke som en stor startinvestering, er det værd at bemærke, at installation af solceller kan øge en boligs værdi med op til 50.000 kr. og samtidig forbedre energimærket, hvilket er en klar fordel, hvis du på et tidspunkt ønsker at sælge din ejendom. At vælge et off grid-solcellesystem er en livsstil. Når du har kapaciteten til at generere og lagre din egen elektricitet, er du godt på vej til at leve et mere bæredygtigt og uafhængigt liv.

Planlægning og dimensionering 

Planlægning er nøgleordet, når du overvejer at tilslutte dig off grid-livet. At designe og dimensionere et off grid-solcellesystem er afgørende for dets succes. Du skal konkret vide, hvor meget energi du forbruger, og hvilken kapacitet dit system skal have for at imødekomme dine behov – hver dag, hele året. For at starte planlægningsprocessen bør du foretage en grundig analyse af dit nuværende og fremtidige energiforbrug. Husk at medtage alle elektriske apparater og maskineri, belysning, opvarmning og eventuelle specifikke energikrav afhængigt af årstiden. Det hjælper dig til at fastlægge, hvor mange solpaneler, og hvor meget batterikapacitet, du får brug for.

Da solenergi afhænger af årstidernes og vejrets skiften, er det afgørende at dimensionere systemet, så det kan klare sig gennem mørke dage med lavere solindstråling. I Danmark betyder det, at du skal planlægge i forhold til perioder med få solskinstimer. Udover selve solcellepanelerne og batterierne skal systemet omfatte en inverter, der omdanner den opfangede solenergi (DC) til anvendelig elektricitet i hjemmet (AC). Valget af en passende inverter og et management-system til energiovervågning er ligeledes vigtig for at sikre systemets effektivitet og pålidelighed. Det er desuden vigtigt at tage højde for eventuelle fremtidige ændringer i energiforbrug, såsom tilføjelse af elektriske køretøjer eller udvidelse af hjemmet, som kan påvirke det, løsningen skal kunne.

Overvejelser og vedligeholdelse

At leve med et off grid-solcellesystem er en spændende rejse, som dog kræver, at du overvejer, hvordan energien bruges og forvaltes i dagligdagen. I forlængelse heraf er det vigtigt, at du sørger for at vedligeholde dit system, så det opretholder sin ydeevne og effektivitet over tid. Vedligeholdelse af solcellerne indebærer regelmæssig rengøring af panelerne for at fjerne støv, blade og andet snavs, der kan formindske deres effektivitet. Det er også vigtigt at tjekke forbindelser og sikre, at alle elektrisk installationer fortsat er i topstand. Batterierne kræver også opmærksomhed – afhængigt af batteritypen kan de have brug for vedligeholdelse for at sikre længst mulig levetid.

Det er vigtigt at forstå, hvordan forskellige apparater og systemer i dit hjem forbruger energi, og hvordan det passer med produktionen fra dine solceller. En energibevidst adfærd hjælper med at reducere dit samlede forbrug og maksimere fordelene ved dit off grid-solcellesystem. Det er værd at have i tankerne, at du ved at vælge et off grid-system træder ind i en fremtid, hvor bæredygtighed er i centrum. Det kræver måske mere ansvar og opmærksomhed end at være tilknyttet elnettet, men friheden og selvtilfredsheden ved at generere sin egen energi er prisen værd. Men med det rette setup, en solid plan og en proaktiv vedligeholdelsesplan kan du nyde friheden ved at vide, at dit hjem er drevet af ren, fornybar energi – 100% uafhængigt af alt det, der sker i verden.


Klar til at investere i en lysende fremtid?

Installation af solceller er sund fornuft for dig, der gerne vil spare stort på din elregning og samtidig give en tiltrængt håndsrækning til miljøet. Med den rette vejledning og support fra vores eksperter er overgangen til solenergi både enkel og ligetil. Så snart du har taget beslutningen, tager vi os praktisk talt af resten. 

FAQ

Hvorfor vælge et off grid-solcellesystem?

Et off grid-solcellesystem giver dig fuld uafhængighed fra det centrale elnet og kan være ideelt i områder, hvor der mangler en pålidelig netforbindelse eller hvor man ønsker autonomi over sin energiforsyning. Det kan også være en god løsning, hvis man ønsker at leve mere bæredygtigt og reducere sin CO2-udledning.

Hvordan planlægger og dimensionerer man et off grid-solcellesystem?

Planlægning og dimensionering af et off grid-solcellesystem er afgørende for en optimal og pålidelig drift. Det handler om at vurdere dit energiforbrug, solindstråling, batterikapacitet og valget af de rigtige komponenter. En professionel konsulent kan hjælpe dig med at lave en nøjagtig beregning og sikre, at dit system opfylder dine behov og forventninger.

Hvad kræver det af vedligeholdelse og tilpasning at leve med et off grid-solcellesystem?

Et off grid-solcellesystem kræver regelmæssig vedligeholdelse for at sikre optimal ydeevne. Dette kan omfatte overvågning af systemets drift, rengøring af solcellepaneler og batterivedligeholdelse. Der kan også være behov for tilpasning og opgraderinger af systemet, hvis dine energibehov ændrer sig over tid. En professionel installatør kan rådgive dig om de nødvendige vedligeholdelsesrutiner og eventuelle opgraderinger.
Close Menu

Krondalvej 9A
2610 Rødovre

Telefonisk åbningstider:
Mandag-fredag 9.00 – 16.00

+45 42 83 00 51
info@solee.dk

Ring 8-16