Skip to main content

Mange drømmer om at blive selvforsynende med strøm for at mindske deres miljøaftryk og opnå større energiufhængighed. Men hvad indebærer det egentlig at være selvforsynende, og er det overhovedet muligt for den almindelige dansker at blive det?

At være selvforsynende med strøm betyder, at du producerer nok elektricitet til at dække hele dit hjems energibehov uden at være afhængig af det offentlige elnet. Det kan være en attraktiv mulighed for mange, især i en tid hvor energipriserne svinger, og stabiliteten i energiforsyningen kan være usikker. I denne artikel udforsker vi mulighederne, kravene og de overvejelser, man bør gøre sig, hvis man overvejer at blive selvforsynende med strøm.

Hvad betyder det at være selvforsynende med strøm?

At være selvforsynende med strøm handler grundlæggende om at skabe et lukket system, hvor dit hjem kan producere og lagre den energi, I bruger, uden at være afhængig af eksterne energikilder eller det offentlige elnet. I praksis indebærer det at have et system, som både kan generere nok strøm til at opfylde det daglige forbrug og have kapacitet nok til at lagre overskydende energi til brug på tidspunkter, hvor produktionen er lavere end forbruget – for eksempel om natten eller på dage med begrænset sollys.

I Danmark er solenergi en stadigt mere populær måde at opnå selvforsyning på, især som følge af, at solceller i de seneste år er blevet langt mere effektive og samtidig billigere i indkøb. Et basalt solcelleanlæg kan bidrage til en betydelig del af en husholdnings energibehov, men hvis målet er total selvforsyning, er det afgørende også at investere i et batterilagringssystem. Et solcellebatteri, som koster cirka 20.000-30.000 kr. ekstra, spiller en nøglerolle, da det netop lagrer energi til senere brug, når solcellerne producerer mere, end du bruger.

Med din investering i total selvforsyning vil du ikke alene kunne nyde friheden og sikkerheden ved selv at producere din strøm. Det øger også værdien af din bolig med cirka 50.000 kr. og forbedrer boligens energimærke. Desuden bidrager du til den grønne omstilling og hjælper miljøet ved at reducere afhængigheden af fossile brændstoffer. Det er vigtigt at bemærke, at selvom den initiale investering i solceller starter på omkring 100.000 kr., kommer de allerfleste til at opleve, at det på sigt er en god investering, både økonomisk og miljømæssigt.

Hvad kræver det at blive selvforsynende?

Energiselforsyning kræver omhyggelig planlægning og overvejelser om dit faktiske energiforbrug. Det indebærer en vurdering af tagets orientering og hældning, lokale vejrforhold og husholdningens tidspunkter med maksimalt energiforbrug, for at sikre, at solanlægget dækker energibehovet hele dagen og året rundt. Desuden er det naturligvis vigtigt at overholde lokale forskrifter og muligvis søge tilladelser eller inspektioner i forbindelse med installationen. I nogle områder kan integration af dit system med det eksisterende elnet kræve tilladelse fra forsyningsselskaberne, selvom målet er at minimere afhængigheden af det.

For virkelig at opnå energiselforsyning er det også oplagt at overveje mere energieffektive apparater og hjemmeforbedringer, der reducerer det samlede elforbrug, hvilket gør det lettere at opretholde forsyningen med den producerede energi på stedet. Selvom vejen mod selvforsyning af strøm indebærer en del forberedelse, er det et imponerende og i stigende grad opnåeligt mål, der tilbyder økonomisk, miljømæssig og personlig tilfredsstillelse for dem, der efterstræber det. 

Potentialet ved at blive selvforsynende

At opnå fuld selvforsyning med strøm er en proces, der kræver mere end blot at installere solpaneler og et batteri. For husejere i Danmark er det vigtigt at indse potentialet og de udfordringer, som klimaet og de geografiske forhold kan skabe. Danmark er kendt for sine kortere vintre og begrænsede solskin i vintermånederne, hvilket stiller større krav til lagring og effektiv brug af den producerede solenergi. Du har brug for professionel assistance til at finde frem til den helt rigtige løsning til din husstand. 

Det er ikke mindst afgørende at have den nødvendige batterikapacitet til at gemme nok energi til at dække energiforbruget på dage med lav solindstråling. Et solcellebatteri, der koster yderligere 20.000-30.000 kr., er derfor en essentiel del af en selvforsynende løsning. Desuden skal systemet dimensioneres korrekt for at sikre, at det kan håndtere husstandens  energibehov hele året rundt. Det kan betyde, at der skal installeres ekstra solpaneler for at kompensere for mørkere perioder.

Når det kommer til økonomien i at blive selvforsynende, er der også gode nyheder. For langt de fleste er investeringen tjent hjem inden for en overskuelig årrække. Og hvis energipriserne stiger, går det kun hurtigere. Læg dertil værditilvæksten på din ejendom samt et bedre energimærke, som gør din bolig mere attraktiv på boligmarkedet. Solceller er en god fidus for langt de fleste boligtyper. Og hvis du overvejer at blive 100% selvforsynende, bør du til en start undersøge aktuelle tilskud, skattefradrag eller andre fordele, der kan gøre det lettere at finansiere din investering.


Klar til at investere i en lysende fremtid?

Installation af solceller er sund fornuft for dig, der gerne vil spare stort på din elregning og samtidig give en tiltrængt håndsrækning til miljøet. Med den rette vejledning og support fra vores eksperter er overgangen til solenergi både enkel og ligetil. Så snart du har taget beslutningen, tager vi os praktisk talt af resten. 

FAQ

Hvad kræver det at blive selvforsynende med strøm?

For at blive selvforsynende med strøm skal du investere i solcelleteknologi og batterilagring. Solcellerne genererer elektricitet ved hjælp af solenergi, som kan bruges direkte i dit hjem eller virksomhed, mens batterilagringen giver dig mulighed for at lagre overskydende energi til brug om natten eller på overskyede dage.

Hvad er fordelene ved at blive selvforsynende med strøm?

Der er flere fordele ved at blive selvforsynende med strøm. For det første kan du reducere eller helt eliminere dine elregninger ved at producere din egen elektricitet. Dette kan føre til betydelige besparelser på lang sigt. Derudover er solenergi en ren og bæredygtig kilde til energi, hvilket bidrager til en mere miljøvenlig livsstil. Endelig giver selvforsyning med strøm en større energiufhængighed og stabilitet i forbindelse med energiforsyningen.

Er det muligt at blive selvforsynende med strøm i Danmark?

Ja, det er muligt at blive selvforsynende med strøm i Danmark. Solcelleteknologi har udviklet sig betydeligt, og selvom Danmark ikke er kendt for sit solrige klima, er der stadig tilstrækkeligt med solenergi til at producere elektricitet. Det anbefales dog at få en professionel til at foretage en vurdering af dit specifikke sted for at sikre, at det er egnet til solcelleinstallation.
Close Menu

Krondalvej 9A
2610 Rødovre

Telefonisk åbningstider:
Mandag-fredag 9.00 – 16.00

+45 42 83 00 51
info@solee.dk

Ring 8-16