Skip to main content

Når man overvejer at investere i solceller, er et af de første spørgsmål, om ens tag er egnet til formålet. Traditionelt ser man solcelleanlæg på skrå tage, men hvad med flade tage? Er de lige så velegnede?

I denne artikel ser vi på den aktuelle viden om installation af solceller på flade tage. Vi fokuserer på de tekniske aspekter ved installationen, samt hvad du kan forvente af vedligehold og drift af solceller på et fladt tag. Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at flade tage absolut kan være velegnede til solceller. Det skyldes, at man på et fladt tag har den fordel at kunne positionere solcellerne i den optimale vinkel for solindfangningen. Man er med andre ord ikke begrænset af tagets hældning.

Kan taget holde til det?

For at sikre, at dit flade tag er egnet, skal du starte med at få en vurdering af tagets bæreevne. Solcellepaneler vejer en del, og det er afgørende, at tagkonstruktionen kan klare den ekstra vægt. Endvidere skal man tage hensyn til, at konstruktionen skal kunne modstå ekstra belastning fra sne. Vi anbefaler klart, at du får en professionel til at foretage vurderingen, da det kræver specifik indsigt i tagkonstruktionens styrke.

Tagdækkets tilstand spiller også en rolle. Et ældre eller slidt tagdæk kan kræve reparation eller udskiftning, før solcellerne installeres. Som det gælder for alle tage, skal man undgå skygge fra omgivende bygninger eller træer, da det kan påvirke solcellernes effektivitet negativt. En analyse af solindstrålingen på dit specifikke geografiske sted er derfor nødvendig for at beregne det potentielle energiudbytte.
I Danmark, hvor solskinstimerne kan være begrænsede, er det vigtigt at optimere vinklen på solcellerne for at maksimere energiproduktionen. Det er især vigtigt for flade tage. Da man ikke skal tage højde for tagets hældning, kan man ofte opsætte flere paneler på samme areal i forhold til et skråt tag.

Installation og tekniske overvejelser

Når det gælder installation af solceller på et fladt tag, er der nogle særlige tekniske overvejelser, der skal tages højde for. Blandt de vigtigste er valget af monteringssystem. Solcellerne skal monteres i den rette vinkel og højde for at sikre optimal effektivitet, hvilket ofte involverer brug af justerbare monteringssystemer, der kan tilpasse sig det flade tags overflade. Det er også vigtigt at vælge solceller og udstyr af høj kvalitet, der kan tåle vejrets påvirkninger, herunder vind, regn og UV-stråling. Komponenternes holdbarhed er særlig vigtig på et fladt tag, hvor der kan samle sig vand eller sne, som potentielt kan forårsage skader, hvis ikke systemet er konstrueret korrekt.

Ved installationen er det essentielt at sikre en korrekt vandtæt integration med tagdækket for at undgå fremtidige lækager. Professionelle teknikere har ofte god erfaring med at arbejde på flade tage og kender til de særlige udfordringer, det medfører. Elektrisk installation er en anden kritisk faktor. Alt elektrisk arbejde skal udføres af certificerede elektrikere efter gældende regler og standarder. Systemet skal integreres sikkert med hjemmets elektriske infrastruktur, og det kan være nødvendigt at opgradere visse elementer for at kunne håndtere den ekstra kapacitet.

Vedligeholdelse og drift af solceller på fladt tag

Vedligeholdelse og drift er særlig vigtigt ved solceller på et fladt tag. Gennemtænkt vedligehold sikrer, at dit solcelleanlæg fungerer optimalt og leverer det ønskede energiudbytte over hele sin levetid. På flade tage er det især vigtigt at være opmærksom på, hvordan vejret kan påvirke dine solceller. Regelmæssigt eftersyn og rengøring af solcellerne er nødvendigt for at fjerne blade og snavs, som kan akkumulere og skygge for panelerne. På flade tage kan der være tendens til, at vand og planterester ophobes, hvilket kan medføre nedsat effektivitet. Derudover kan sne om vinteren – som det gælder for alle anlæg – lægge en dæmper på solcellernes produktivitet, hvis det ikke fjernes.

Du bør få en professionel tekniker til løbende at følge op på solcelleanlæggets ydeevne. Det kan være nødvendigt at justere vinklen på solcellerne for at sikre, at de fanger så meget sol som muligt året rundt. Teknologi til overvågning på afstand kan også være en god investering, da det gør det muligt at spore anlæggets effektivitet i realtid og opdage potentielle problemer hurtigt. Det er også vigtigt at overveje garantier og serviceaftaler fra din installatør. En god garantiplan kan give dig ro i sindet ved at dække eventuelle fejl eller mangler. 

Med den rette planlægning, professionel installation, og løbende vedligeholdelse og drift, kan dit flade tag blive transformeret til en ren energikilde, der leverer stabil og bæredygtig strøm til dit hjem i mange år frem.


Klar til at investere i en lysende fremtid?

Installation af solceller er sund fornuft for dig, der gerne vil spare stort på din elregning og samtidig give en tiltrængt håndsrækning til miljøet. Med den rette vejledning og support fra vores eksperter er overgangen til solenergi både enkel og ligetil. Så snart du har taget beslutningen, tager vi os praktisk talt af resten. 

FAQ

Er flade tage egnet til solceller?

Ja, flade tage kan være velegnede til solceller. Dog er der visse overvejelser, der skal tages i betragtning, såsom tagets styrke og belastningsevne samt den optimale placering og retning af solcellerne.

Hvad er de tekniske overvejelser ved installation af solceller på et fladt tag?

Når man installerer solceller på et fladt tag, er det vigtigt at sikre ordentlig ventilation og vandafstrømning under solcelleanlægget. Der skal også tages hensyn til tagmateriale og dets holdbarhed. Desuden kan tilpasning og justering af panelerne være nødvendigt for at opnå optimal solenergiudnyttelse.

Hvordan vedligeholdes og driftes solceller på et fladt tag?

Solceller på et fladt tag kræver generelt minimal vedligeholdelse. Regelmæssig rengøring af solcellepanelerne og inspektion af inverteren anbefales dog for at sikre optimal ydeevne. Det er også vigtigt at være opmærksom på eventuelle fejl eller skader på taget samt at følge producentens anbefalinger for vedligeholdelse og garantioplysninger.
Close Menu

Krondalvej 9A
2610 Rødovre

Telefonisk åbningstider:
Mandag-fredag 9.00 – 16.00

+45 42 83 00 51
info@solee.dk

Ring 8-16